fbpx

Αστρονομία για παιδιά

Εργαστήρια

Αστρονομία για παιδιά

Ηλικίες 10 – 13 ετών

«Ο άνθρωπος πρέπει να πετάξει πάνω από τη γη – στην κορυφή της ατμόσφαιρας και πιο πάνω – μόνο τότε θα κατανοήσει πλήρως τον κόσμο στον οποίο ζει».

Σωκράτης

Αυτός ο κύκλος μαθημάτων αποσκοπεί στην γνωριμία των μαθητών με την εντυπωσιακή
επιστήμη της αστρονομίας.

Οι μαθητές θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους από τον πλανήτη μας και τη γειτονιά του, θα γνωρίσουν τους σημαντικούς αστέρες και αστερισμούς του νυχτερινού ουρανού και θα επισκεφθούν τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.
Επίσης, θα γνωρίσουν τα νεφελώματα, τους γαλαξίες και τα σμήνη γαλαξιών αλλά και τα
βασικά μοντέλα εξέλιξης του σύμπαντος.
Τα βασικά εργαλεία των μαθητών σε αυτό το ωραίο ταξίδι γνώσης θα είναι οι νόμοι της
Φυσικής και υπολογιστές εξοπλισμένοι με κατάλληλο αστρονομικό λογισμικό.

steamcenter-astronomy-for-kids-astronio

Tο who is who του κ.Παύλου Καστανά

 

Αγαπητοί φίλοι, επιτρέψτε μου να συστηθώ! Ονομάζομαι Παύλος Καστανάς, έχω σπουδάσει Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχω Master στην Αστροφυσική από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Queen Mary, University of London). Ασχολούμαι εδώ και αρκετά χρόνια με την εκπαίδευση, τόσο στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, ως συνεργάτης-λέκτορας του Πανεπιστημίου του Derby διδάσκοντας προπτυχιακά μαθήματα θετικών επιστημών (Φυσική, Μαθηματικά, Μηχανική Ρευστών, Θερμοδυναμική) αλλά και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγητής Φυσικής-Χημείας.

Εκτός από τη διδασκαλία έχω ασχοληθεί αρκετά με τη μουσική, τον σχεδιασμό ιστοσελίδων και τον σχεδιασμό εφαρμογών.

Δημιούργησα το κανάλι Astronio με σκοπό να φέρω την αστρονομία και τις θετικές επιστήμες πιο κοντά στο ελληνικό κοινό. Οι επιστημονικές ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές και έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Ωστόσο, με ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ένα τεράστιο μέρος του ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου κοινού έχει πλήρη άγνοια για τον νέο λαμπρό κόσμο που αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια μας.

Θεωρώ ότι ένας από τους βασικούς στόχους όσων ασχολούνται με την επικοινωνία της επιστήμης θα πρέπει να είναι να δείξουν στον κόσμο τη μεγάλη αλήθεια για τη θέση του ανθρώπου μέσα στο σύμπαν: η Γη είναι το μικροσκοπικό μας σπίτι μέσα σε ένα αδιανόητα γιγάντιο σύμπαν και η ενότητα της ανθρωπότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση και εξέλιξή της. Η επιστήμη δείχνει τον δρόμο, αρκεί να έχουμε το θάρρος και τον ενθουσιασμό να τον ακολουθήσουμε.

Ελπίζω το κανάλι αυτό να αποτελέσει ένα μικρό λιθαράκι στο μεγάλο οικοδόμημα της επικοινωνίας της επιστήμης και να επιτρέψει να γνωρίσουν περισσότεροι άνθρωποι την ομορφιά των θετικών επιστημών και ιδιαίτερα της αστροφυσικής.

steamcenter-astronio-pavlos-kastanas

Μερικά από τα θέματα που θα καλυφθούν μέσα από τα μαθήματα:

  • Η Γη, ο Ήλιος και η Σελήνη
  • Τα άστρα και οι αστερισμοί
  • Το ηλιακό μας σύστημα
  • Γαλαξίες
  • Εκρήξεις supernova και μαύρες τρύπες
  • Οι συμπαντικές αποστάσεις – χώρος και χρόνος στο σύμπαν
  • Η διαστολή του σύμπαντος

Έναρξη μαθημάτων: Οκτώβριος 2018

Διάρκεια: 12 εργαστήρια

Περιορισμένος αριθμός θέσεων

(*πληροφορίες στο 215 215 9900 – STEAMCenter Αγίου Δημητρίου)

Εκπαιδευτές

Sorry no post found.

Share